» Mořské ryby a plody moře
Dušená rýže s plody moře
250 g dlouhozrnné rýže, l balení zmrazených mořských plodů, 300 g kuchyňsky upravených krevet, 4 polévkové lžíce světlé sójové omáčky, 1/2 lžičky pepře, 2 cibule, 2 pórky, 1 žlutá papriky, 1 červená paprika, 3 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce oleje, 80 g kečupu, několik kapek limetkové šťávy, 2 čajové lžičky sypaného zeleninového vývaru, 1 čajová lžička ostré pasty harisu

Dlouhozrnnou rýži připravíme podle návodu na obalu. Mořské plody a krevety rozmrazíme, opláchneme, osušíme a pokapeme trochou sójové omáčky a opepříme. Cibuli oloupeme. Pórky opláchneme, osušíme a očistíme. Obě přísady nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na nudličky. Oloupaný česnek rozmačkáme, Na rozehřátém oleji dozlatova opečeme mořské plody a krevety. Vyjmeme a uchováme v teple. Na uvolněné pánvi asi 10 minut dusíme zeleninu. Přimícháme rýži a kečup. Ochutíme limetkovou šťávou, sypkým vývarem, harisou a zbylou sójovou omáčkou. Podle chuti přisolíme a opepříme.

Naše rada: Na rýži upravíme směs mořských plodů s krevetami.


Těstoviny s omáčkou z plodů moře
2 snítky čerstvého tymiánu, 2 snítky čerstvé petržele, 1 bobkový list, 1/2 hrnku olivového oleje, 1 velkou cibuli, 1/2 hrnku bílého vína, 3 x 16 celých oloupaných rajčat podlouhlého tvaru z konzervy, 5 stroužků česneku, 8 až 10 pevně sevřených malých čerstvých slávek, 200 g čerstvých nebo rozmražených mušlí, 200 g kalamárů, 450 g garnátů, 1/2 hrnku nasekaných čerstvých lístků petržele, 450 g špaget

Bylinky a bobkový list svážeme do svazku. Zahřejeme dvě třetiny oleje v pánvičce a smažíme cibuli asi pět minut bez zhnědnutí. Přidáme víno a mírně povaříme, až se tři čtvrtiny vypaří. Přidáme rajčata, jemně nakrájený česnek a bylinky a mírně povaříme pod pokličkou asi 20 minut a potom ještě bez pokličky dalších asi 40 minut. Přidáme slávky a mírně povaříme pět minut, dokud se neotevřou. Neotevřené slávky vyhodíme. Zahřejeme zbývající olej v pánvi a smažíme mušle a oliheň asi minutu nebo dokud nezpevní a nezbělají. Přidáme do omáčky garnáty a prohřejte je. Vyndáme bylinky a vmícháme petržel. Do velkého kastrolu nalijeme osolenou vodu, kterou přivedeme k varu. Přidáme kapku oleje špagety uvaříme podle návodu na obalu.

Naše rada: Omáčku dochutíme a přelijeme ji na scezené těstoviny.


Španělská rybí polévka

500 g masitých rajčat, 1 cibule, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce brandy, 1 dávka šafránu, 1 čajová lžička soli, 1/2 čajové lžičky čerstvě mletého pepře, 4 polévkové lžíce houskové strouhanky, 3 malé cukety, 400 g filé z mořských ryb, 150 g očištěných krevet, 200 g mušlí Venušiných, 1/2 svazku petrželové natě

Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na kostky a vykrojíme násady stonků. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a v hrnci na polévku osmažíme do sklovita. Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme, přidáme rajčata, šafrán, sůl, pepř a houskovou strouhanku. Vše zalijeme litrem pitné vody a polévku jednu hodinu mírně vaříme. Cukety omyjeme, osušíme, odřízneme násady stonků a nakrájíme na tenká kolečka. Rybí filé omyjeme, nakrájíme na asi čtyřcentimetrové kousky a s krevetami, omytými mušlemi a kolečky cukety pět minut zvolna povaříme v polévce.
Naše rada: Petrželovou nať omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Polévku podle chuti osolíme a okořeníme a před podáváním posypeme petrželovou natí.

Příloha: Podáváme s vařenými brambory nebo s dušenou rýží a obkládáme plátky dobře omytého nebo oloupaného citrónu.

 


Zapečené sardinky s houbami a paprikou
1 kg čerstvých sardinek, 300 g žampionů, česnek, petržel, 1 červená paprika, 3 vajíčka, nastrouhaný parmazán, 1 citrón, oregáno, strouhanka, olivový olej, sůl, případně trošku peperončina

Vykostěné plátky sardinek bez hlavy a bez páteře omyjeme a osušíme. Nadrobno nasekáme dva stroužky česneku a hodně petržele. Žampióny nakrájíme na slabé plátky. Papriku očistíme, nakrájíme na 4 díly a dáme krátce ogrilovat na pánev. Poté ji nakrájíme na úzké pásky. V míse rozšleháme vajíčka, přidáme sůl, nasekanou cibulku, propasírovaný česnek, a nadrobno nakrájenou petržel, dvě lžíce nastrouhaného parmazánu, oregáno a zamícháme. Přimícháme nakrájené houby a papriku. Zamícháme. Dno kulaté zapékací mísy vymažeme trochou olivového oleje, rozložíme na ně paprskovitě od středu plátky sardinek tak, aby kůže rybek byla obrácená dolů. Osolíme je, nalijeme na ně trochu připravené směsi s vejci. Naklademe další vrstvu sardinek a opět vejce s přísadami, až spotřebujeme všechny rybky. Horní vrstvu sardinek pokapeme citrónovou šťávou, posypte strouhaným parmazánem, strouhankou a oregánem. Pokapeme olejem. Zapečeme v troubě asi 12 minut.

Naše rada: Podáváme teplé.