» Rybí filé
Rybí filé s mandlemi
4 porce rybího filé (500 g), 1 kostka masoxu, 1 až 2 stroužky česneku, 40 g mandlí, 1 citrón, 100 g cibule, 40 g másla, 20 g oleje, mletý pepř, sůl

Omyté, osušené porce rybího filé pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu odležet. Jemně sekanou cibuli a prolisovaný česnek vložíme do kastrolu se zahřátým olejem a lehce zpěníme, aby cibule zůstala světlá. Přidáme sekané loupané mandle (mandle přelijeme vroucí vodou a sloupneme), zalijeme vývarem připraveným z kostky masoxu a chvíli povaříme. Zapékací misku vymažeme máslem, do ní naskládáme zbylou cibuli rozkrájenou na tenké plátky a rozebranou na kroužky. Na cibuli položíme porce rybího filé, poklademe plátky másla a vložíme do předehřáté trouby. Asi po osmi minutách přelijeme omáčkou s mandlemi a dopečeme.

 


Rybí filé po sečuánsku
450 g filé z bílé ryby, olej na smažení, 60 g šunky, čerstvý zázvor, 6 vodních sterilovaných kaštanů, 4 jarní cibulky, 3 polévkové lžíce sojové omáčky, 1 polévková lžíce bílého vinného octa, 280 ml masového vývaru, 1 polévková lžíce škrobové moučky, 1 chilli paprička, 2 čajové lžičky cukru krystal, červenou čerstvou kapii
Těstíčko: 5 polévkových lžic hladké mouky, 1 vejce, 6 polévkových lžic bílého vína, sůl, pepř

Vejce smícháme s moukou, vínem, solí a pepřem. Nakrájené filé - pokrájíme je napříč na jednotlivé porce - obalíme v hladké mouce a těstíčku. Jednotlivé kusy usmažíme v oleji a vyjmeme a necháme okapat na sítu nebo ubrousku. Olej slijeme a na pánvi orestujeme šunku, zázvor, kaštany, jarní cibulku, sůl a chilli papričku. Přidáme sójovou omáčku, vinný ocet a chvíli vaříme. Zalijeme vývarem a zahustíme škrobovou moučkou, kterou si rozpustíme v troše vody. Dochutíme cukrem. Když zahušťujeme škrobovou moučkou, pokrm již nikdy nevaříme dlouho - postačí jednu minutu. Proto se škrobu používá do minutek, protože se nesmí dlouho provářet a dobře zahustí!

Naše rada: Na talíři k omáčce přidáme osmaženou rybu, kterou jsme uchovávali v teple. Dozdobíme červenou kapií pokrájenou na delší slabé nudličky.

Příloha: Rýže s pórkem - pórek velmi jemně pokrájíme a orestujeme, přidáme předvařenou rýži, osolíme a opepříme.